top of page

Specialundervisning og specialindsats

Undervisning udenfor Nanna 1 klasse 2023_edited.jpg

BESTYRELSEN

SPECIALINDSATS

Særlig hjælp til særlige behov

Herning Friskole har ikke profil som specialskole, og vi har ikke specialklasser. Det betyder ikke, vi ikke har børn med faglige eller iboende udfordringer – det har vi.

 

Vi mener, det er vores pligt som en del af kommunens samlede skole- og undervisningstilbud, at vi bærer vores del af ansvaret og er med til at løfte de elever, der har ekstra brug for støtte.

​​

Det gør vi på flere måder:

​

Indsatsen i indskolingen

I indskolingen screenes alle eleverne ift. det danskfaglige, så vi hurtigt får overblik over, hvor vi skal sætte ind med en tidlig indsats, hvis der er børn, der halter efter og har brug for et fagligt løft.

 

Dette varetages af Anna-Marie, der har egne lokaler i Det Grønne Hus, hvor hun kan have 1-4 børn ad gangen, og hvor der på en legende og kreativ måde arbejdes målrettet med de udfordringer, det enkelte barn har.

 

Anna-Marie følger børnene tæt i 1. og 2. klasse.  

​

Støtte og læsekursus på mellemtrinnet​

Fra 1. til og med 5.klasse er der afsat støttetimer til at gennemføre læsekurser for eleverne, og den faglige læsning er lagt ind i lektionslængden, så der kan være fokus på en god og kontinuerlig læseudvikling. 

​

Sikring af god, faglig udvikling

Selv om Herning Friskole er prøve- og karakterfri, ønsker vi at sikre os, at eleverne følger en god udvikling af deres faglige kompetencer. Dette gør vi ved at teste læsehastighed og -forståelse samt matematisk forståelse hvert år og sammenligne resultaterne med det forventede ift. klassetrinnet og med landsgennemsnittet. 

​

Iboende udfordringer

Når en elev har iboende udfordringer, indledes et samarbejde mellem skole, hjem og PPR, hvor skolepsykolog og skolens tilknyttede rådgiver byder ind med forslag til handleplaner og tilbud – til både skole og hjem.

​

Skolen kan søge tilskud til specialundervisning/støtte til en elev, hvis undervisning i den almene klasse kun kan gennemføres af eleven med støtte i mindst 9 ugentlige undervisningstimer à 60 minutter.  

​

Støtte fra ekstralærer

Ud over SPS-timer gives der hvert år støttetimer til mange klasser. Det betyder, den undervisende lærer har en ekstra lærer/støtte på og kan benytte vedkommende i klasselokalet, eller han/hun kan tage en enkelt elev eller en lille gruppe elever ud af klasselokalet og undervise/hjælpe dem under andre rammer. 

​

Læsevejleder/ordblindelærer

Herning Friskole har en uddannet læsevejleder/ordblindelærer, der understøtter lærere og elever ift. læse- og læringsstrategier og de tekniske hjælpemidler, eleven kan benytte sig af. Læsevejlederen/ordblindelæreren kan desuden teste eleverne ift. ordblindhed, hvilket typisk sker fra 4.klasse.

​​

AKT-lærer

Hvad angår øvrig specialindsats har skolen en AKT-lærer, der kan yde ad hoc støtte til enkeltelever eller gennemføre trivselssamtaler og andre tiltag med en klasse samt virke som sparringspartner for lærerne omkring den enkelte elevs udfordringer. 
 

Bliv elev hos os

Vil du vide mere om at være elev på Herning Friskole? Ring til os på 97121166 og book et besøg på skolen - eller skriv dit barn op med det samme.

bottom of page